Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Bold Destiny, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,5 (× 31 гласа)

Информация

Разпознаване и корекция
Xesiona (2010)
Сканиране
?

Издание:

Джейн Фийдър. Нефритови очи

ИК „ИРИС“, София, 1997

Редактор: Правда Панова

Коректор: Виолета Иванова

ISBN 954-455-022-8

История

  1. — Добавяне

Бележка на авторката

На 17 септември 1842 британските заложници били предадени по опеката на сър Ричмънд Шекспир, който бил натоварен със задачата да се погрижи за освобождаването им. Афганистанската съпротива била сломена с помощта на изпратените от Индия подкрепления. За да си отмъстят за кланетата британците разрушили пазара в Кабул, където са били изложени телата на Бърнс и Макнейтън. На 12 октомври заложниците напуснали Афганистан, за да се върнат в Индия, но преминаването на проходите било затруднено от племената гази, които запазили за себе си последната дума в тази война. Дост Мохамед се върнал на трона и всички следи от британската инвазия били заличени.

Така завършило приключението, което може да се оцени като една от най-страшните империалистически инвазии на 19 век. Цялата офанзива била толкова лошо организирана, че катастрофалният край бил неизбежен. Някой военни споделяли тази си оценка, но били лишени от правото да говорят. Представих историческите факти от тяхна гледна точка.

Характерът на Акбар хан остава загадка, както за съвременните му хронисти така и за бъдещите историци. Фанатичната му ненавист към британските натрапници е колкото разбираема, толкова и неоспорима, но учтивото му, благосклонно отношение към заложниците е документирано. Това важи и за участието му в жестокото унищожаване на изтеглящите се от Кабул британски войници и цивилни. Мненията за това, дали е могъл да повлияе върху племената по време на кланетата, или нарочно се е държал настрана, остават разделени. Историците не са единни и по въпроса дали Макнейтън е станал жертва на хладнокръвно планирано убийство или е загубил живата си, защото ханът е побеснял от гняв при предателството му. Разбира се, аз превърнах Акбар хан в герой от роман, но, се постарах да взема предвид исторически документираните противоречия в личността му.

Колин Маккензи е един от малкото английски офицери, преживели тази нещастна кампания. Събитията, в които той е участвал, са предадени в романа колкото се може по-достоверно; разбира се и тук си позволих малко творческа свобода: Колин трябваше да стане личност, която би приела страстта между Анабел и Кит и я подкрепя.

Генерал Елфинстоун, Сър Уилям Макнейтън, сър Александър Бърнс, лейди Сейл и други лица от книгата са представени според останалите в историята факти.

Личностите и действията на Кит и Анабел са измислени.

Край
Читателите на „Нефритови очи“ са прочели и: