Григорий Ватан
Професии за резиденти (1) (1974 г., фантастичен роман, том 1)

Към текста

Метаданни

Данни

Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

История

  1. — Корекция
  2. — Добавяне

Предисловие

Целта на това начинание е да изпитва и внедрявя нови, по-пластични и етични форми на взаимоотношения между автор, почитатели и издател.

Изисквайки в I-я етап на този културсоциологически експеримент АНОНИМНОСТ, НЕУЧАСТИЕ В ХОНОРАРИ И ПЕЧАЛБИ и всенародно обсъждане на всеки вариант, международно движение „Асуин“ иска недвусмислено да изолира всички пишещи и критици без монада или със замъждяла монада — тези, за които име и възнаграждение са водещи.

Тъй се надяваме да привлечем не андроиди или техни жертви, а участници с пламтяща искра Божия, с перспектива да се включат в продължението на този роман не само като версавтори, но и на живо — по безкрайната верига от сродни души тук и в Космоса, на които се гостува безплатно и то само ако си „никой“.

Всеки желаещ да бъде „някой“ на тази изолирана планета е свободен да сключва своите договори с конвенционалните издатели. От „Асуин“ вие имате гаранцията за регистрация на литературна идея или илюстрация, а от „Арете“ — за защита на авторското ви право (ако желаете).

Който и да продава тази книга и нейните продължения, няма нищо общо с вътрешните кръгове на „Асуин“. Абонира се за Космоса само дотолкова, доколкото ни е отпуснал определен брой екземпляри от книгата за подаряване (и оборотни).

За версавторите на „Професии за резиденти“, както и за създателите на нови творби: нито капка кръв, нито един въоръжен супермен, нито един прозаизъм и цинизъм; без ужаси, алкохол, цигари, наркотици, свръхтехника и порно. Такива творби ще бъдат оставяни без последствие. Ако авторът не е гений от нов тип, който може да описва злото без долен натурализъм, то той трябва да спазва поне другия закон на Бялата Култура: преобладаващи образи и действия на добрите герои, на Прекрасното. Отвратителното — само като редки доминанти, за драматизъм и напрежение, ако е необходимо.

Версиите си за продължението на „Професии за резиденти“, а който желае — и за подобряване на базовия роман, несъвършен в това отношение, изпращайте препоръчано на представителя на ААА-1 за България, на адреси: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected].

И така — точно 10 стандартни машинописни страници с идеите за вашите версии. Продължете романа!