Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Невромантик (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mona Lisa Overdrive, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,4 (× 5 гласа)

Информация

Източник: http://sfbg.us

 

Издание:

МОНА ЛИЗА ОВЪРДРАЙВ. НЕВРОМАНТИК 3. 1998. Изд. Камея, София. Биб. Фантастика, No.24. Роман. Превод: [от англ.] Григор ГАЧЕВ [Mona Lisa overdrive, by Wiliam GIBSON]. Печат: Враца: Полипринт ЕАД. Формат: 127×197 (20 см. Офс. изд. Тираж: 1 800 бр. Страници: 254. Цена: 4200.00 лв. (4.20 лв.). ISBN: 954-8340-46-3 (грешен)

История

  1. — Корекция
  2. — Добавяне

13. ВЪЖЕНИЯТ МОСТ

Въженият мост скърцаше и се люлееше. Носилката беше прекалено широка, за да мине между двата парапета, така че трябваше да я носят на нивото на гърдите си, докато се промъкваха, Джентри отпред, хванал с ръце в ръкавици ръчките от двете страни на краката на спящия. Плъзгавия носеше тежкия край, главата, с батериите и цялото оборудване; чуваше как Чери се промъква след него. Искаше да й каже да се върне назад, че и нейната тежест е излишна на мостчето, но някак си не можеше.

Това, че даде на Джентри торбичката с дроги от Африканчето, се оказа грешка. Нямаше представа какво имаше в дерма, който си беше лепнал Джентри; не знаеше и какво е имало и преди това в кръвта му, като начало. Каквото и да беше, Джентри беше дал накъсо, та пушеше, и сега те се промъкваха по шибаната въжена пътечка, на двайсет метра над бетонния под на Фабриката, и на Плъзгавия му се искаше да заплаче от яд, да закрещи. Искаше да смачка нещо, каквото и да е, но не можеше да пусне носилката.

И усмивката на Джентри, осветена от блясъка на биомонитора, залепен с лепенка за краката на носилката, докато Джентри правеше нова крачка по мостчето…

— Човече, — каза Чери, гласът й беше като глас на малко момиче, — тая е направо шибана отвсякъде…

Джентри внезапно дръпна носилката нетърпеливо и Плъзгавия замалко не я изпусна.

 

— Джентри, — каза Плъзгавия, — мисля да е по-добре пак да си помислиш за туй.

Джентри беше махнал ръкавиците си. Държеше по чифт оптични джъмпери във всяка ръка, и Плъзгавия виждаше как сплитерите трептят.

— Имам предвид, че Африканчето е тежкар, Джентри. Не знаеш в кво се забъркваш, като си мешаш шапките с него. — Строго казано, това не беше вярно, тъй като доколкото Плъзгавия знаеше, Африканчето беше твърде хитър, за да цени отмъщенията. Но кой ли, по дяволите, знаеше в какво се готви в момента да се набърка Джентри?

— Няма да сбъркам нищо — каза Джентри, доближавайки носилката с джъмперите в ръце.

— Слушай, образ, — започна Чери, — прекъснеш ли му входовете, можеш да го убиеш; вегетативната му нервна система може да вирне циците. Що не го спреш? — попита тя Плъзгавия. — Що не му светнеш един да си седне на задника?

Плъзгавия разтърка очи.

— Защото… Не знам… Защото той е… Виж. Джентри, тя казва, че пробваш ли да се включиш, можеш да убиеш бедното копеле. Чуваш ли?

— LF — каза Джентри. — Чух това. — Той захапа джъмперите и започна да развърта един от конекторите на безименния блок над главата на спящия. Ръцете му бяха спрели да треперят.

— По дяволите — каза Чери и захапа кокалчето на пръста си. Кабелът се откачи. Джентри пъхна джъмпер на мястото му с другата ръка и го затегна обратно. След това се усмихна около другия джъмпер.

— Майната му — каза Чери. — Вдигам се оттук. — Но не помръдна.

Човекът на носилката тихичко изпъшка. Звукът накара космите по ръцете на Плъзгавия да се изправят.

Вторият конектор се откачи. Джентри постави и втория джъмпер и започна да го затяга обратно.

Чери мина бързо до краката на носилката и коленичи, за да разчете дисплея.

— Усетил го е, — каза тя, поглеждайки нагоре към Джентри, — но параметрите му са окей.

Джентри се обърна към пултовете си. Плъзгавия го гледаше как включва джъмперите към тях. Може би така ще стане, помисли си той; Джентри скоро ще се срине, и те ще трябва да оставят носилката там горе, докато той не хване Ситната Птичка и Чери да му помогнат да я пренесе обратно по въженото мостче. Джентри обаче беше толкова откачил, че той сигурно трябваше да се опита да вземе обратно дрогите, или поне някои от тях, за да върне нещата обратно към нормални…

— Твърдо съм убеден, — каза Джентри, — че това е било предопределено. Предначертано от формите на предишната ми работа. Не бих претендирал, че разбирам как е станало това, но не сме ние, които можем да питаме защо, нали, Плъзгав Хенри? — Той натрака няколко команди по една от клавиатурите. — Обсъждал ли си някога връзката на клиничната параноя с феномена на религиозната конверсия?

— За какво говори той? — попита Чери.

Плъзгавия мрачно поклати глава. Ако кажеше каквото и да било, то щеше само да поощри лудостта на Джентри.

Междувременно Джентри беше отишъл до големия дисплей, холопроекционната маса.

— Има светове вътре в световете — каза той. — Макрокосмос, микрокосмос. Тази нощ ние пренесохме по моста цяла вселена, и това отгоре е подобно на това отдолу… Беше очевидно, разбира се, че трябва да съществуват такива неща, но не смеех да се надявам… — Той метна бърз поглед към тях над черните капси на рамото си. — А сега ще видим формата на малката вселена, в която нашият гост е тръгнал на пътешествие. И в тази форма, Плъзгав Хенри, аз ще видя…

Той докосна копчето за включване в ъгъла на проекционната маса. И изпищя.