Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Светът на диска (20)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Hogfather, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,5 (× 83 гласа)

Информация

Източник: http://sfbg.us

 

Издание:

ДЯДО ПРАС. 1999. Изд. Вузев, София. Серия Истории от Светът на диска. Превод: от англ. Владимир ЗАРКОВ [Hogfather, Terry PRATCHETT]. Художник: Джош КИРБИ. Печат: Полиграфия АД, Пловдив. Формат: 105×180 (18 см). Страници: 343. Цена: 3500.00 лв. (6.00 лв.). ISBN: 954-422-053-4.

История

  1. — Добавяне на анотация
  2. — Добавяне

Статия

По-долу е показана статията за Дядо Прас от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Дядо Прас
ПоредицаСветът на диска
АвторТери Пратчет
ГероиСмърт
Сюзън Сто Хелит
МестоположениеДомът на Смърт
МотивиКоледа
Детски приказки
Поредна книгадвадесета
ISBNISBN 954-422-053-4 (Вузев); ISBN 978-954-422-119-5 (Artline Studios)

Дядо Прас (на английски: Hogfather) е двадесетият по ред роман от поредицата на Тери Пратчет Светът на диска. Книгата е в жанр хумористично фентъзи и е издадена през 1996 г. Това е четвъртият роман, в който главен герой е Смърт.

Дядо Прас е също така и герой от книгата, който присъства и в други книги от поредицата. Дядо Прас представлява аналог на Дядо Коледа. Той изслушва желанията на децата и след това ги сбъдва на Прасоколеда. Дядо Прас носи червена мантия на райета и се придвижва върху шейна теглена от четири диви прасета. През ранните години на своята работа той раздава свинско месо и кости на децата. Но в настоящето е просто весел майстор на играчки.

В романа Ревизорите се опитват да премахнат еквивалента на Дядо Коледа на света на диска – Дядо Прас, защото той не се вписва в техните виждания за вселената. За да го премахнат те се срещат с лорд Дауни, управителя на гилдията на Убийците. Талантливият възпитаник на гилдията Тийтайм (премахнал е родителите си още като невръстно дете) успява да се справи със задачата, и мястото на Дядо Прас остава вакантно.

Изискванията към кандидата за него са прости: да може да бъде едновременно навсякъде, и да достига до абсолютно всеки. На тях в Света на диска, уви, отговаря само още един. Е, има недостатъци за професията (например не е с наднормено тегло), но поне е винаги усмихнат... Става дума, естествено, за Смърт. Движен от чувството си за отговорност, той се нагърбва със задачата. Отива в Анкх-Морпорк и се заема да разнася подаръци на децата, и да сбъдва желанията им. За ужас на производителите и търговци на играчки.

Проблемът е, че през това време няма кой да върши неговата работа – тоест, истинският Дядо Прас трябва да бъде открит, и да му се помогне да се върне към задълженията си. С това се заема внучката на Смърт – Сюзън Сто Хелит.

Край на разкриващата сюжета част.

През декември 2006 по книгата излиза и двусериен филм.

Произведението е временно забранено за четене по молба на издателство „Архонт-О“. Ще бъде достъпно отново на 1 април 2026 г.