Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Светът на диска (26)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Thief of Time, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,6 (× 61 гласа)

Информация

Сканиране
Galimundi (2009 г.)
Разпознаване и корекция
dave (2009 г.)

Издание:

Тери Пратчет. Крадец на време

ИК „Вузев“ — „Архонт-В“, 2003

История

  1. — Добавяне

Статия

По-долу е показана статията за Крадец на време от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Крадец на време
ПоредицаСветът на диска
АвторТери Пратчет
ГероиДжереми Часовникарски
Лобсанг Лъд
Лу Цзе
МестоположениеАнкх-Морпорк
Мотивиапокалипсис
Поредна книгадвадесет и шеста
ISBNISBN 954-422-077-1

Крадец на време (на английски: Thief of Time) е името на роман в жанр хумористично фентъзи. Книгата е двадесет и шестия роман от поредицата на Тери Пратчет Светът на диска.

Ревизорите подтикват младия Джереми Часовникарски да построи съвършения часовник, като по този начин затвори времето в самото време. Джереми Часовникарски построява часовника, защото обича своята професия, но благодарение на това Ревизорите изпълняват своя замисъл и времето е спряно.

Междувременно в една отдалечена долина младият чирак на монасите на времето Лобсанг Лъд и неговият учител Лу Цзе, наричан често Метачът разбират за плана на Ревизорите и предприемат дълго пътуване до Анкх-Морпорк, за да спрат построяването на часовника. През това време Ревизорите започват да използват човешки тела, за да се почувстват като хора. Така те бързо придобиват различни човешки качества.

Лу Цзе и неговия ученик не успяват да стигнат до часовника преди той да бъде пуснат, затова времето спира. Със спирането на часовника са заемат Лобсанг Лъд, Джереми Часовникарски, Сюзън Сто Хелит, както и Лу Цзе, който, за да се придвижва, въпреки че времето е спряло, използва допълнително приспособление.

В края на книгата се появяват Четиримата конника на апокалипсиса – Смърт, Война, Глад и Мор, както и петият конник – Хаос, който след като е спрял да работи с другите се е занимавал с търговия с мляко.

Произведението е временно забранено за четене по молба на издателство „Архонт-О“. Ще бъде достъпно отново на 1 април 2026 г.