Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Светът на диска (10)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Moving Pictures, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 46 гласа)

Информация

Корица
Сканиране
Galimundi (2009 г.)
Разпознаване и корекция
dave (2009 г.)

Издание:

Тери Пратчет. Подвижни образи

Редактор: Весела Петрова

ИК „Вузев“ — „Архонт — В“, 2002

ISBN 954–422–074–7

История

  1. — Добавяне

Статия

По-долу е показана статията за Подвижни образи от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Подвижни образи
ПоредицаСветът на диска
АвторТери Пратчет
ГероиВиктор Тугелбенд
Тида Уидъл
Диблър ССПГ
Магьосниците от Невидимия университет
МестоположениеАнкх-Морпорк
Света гора
Мотивифилми и Холивуд
Поредна книгадесета
ISBNISBN 954-422-074-7

„Подвижни образи“ (на английски: Moving Pictures) е десетият по ред роман от поредицата на Тери Пратчет Светът на диска. Книгата е в жанр хумористично фентъзи и е издадена през 1990 г. Това е един от романите, в които главните герои не участват като такива в друга книга от поредицата.

Алхимистите на света на диска са изобретили подвижни образи. Света гора (Игра на думи: holy – свят, свещен и wood – гора или Holy wood, което ни навежда на Hollywood), центърът на новата индустрия предлага надежда за всеки, като по този начин събира хора от различни места. Сред тях са и Виктор Тугелбенд, напълно обикновен младеж от Анкх-Морпорк и Тида Уидъл, момиче, което идва от градче „…за което сигурно не си и чувал.“, се превръщат в звезди във филмовата индустрия. Една от най-важните личности в развитието филмопроизводството е бизнесменът Диблър Сам Си Прерязвам Гърлото, който с малко усилия се превръща в един от най-големите продуценти. Междувременно постепенно става ясно, че продуцирането на филми оказва вредно въздействие върху структурата на реалността.

Произведението е временно забранено за четене по молба на издателство „Архонт-О“. Ще бъде достъпно отново на 1 април 2026 г.