Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Светът на диска (11)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Reaper Man, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,6 (× 67 гласа)

Информация

Сканиране
Galimundi (2009 г.)
Разпознаване и корекция
dave (2009 г.)

Издание:

ИК „Вузев“ — „Aрхонт-B“ ООД, 2002

История

  1. — Добавяне

Статия

По-долу е показана статията за Жътварят от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Жътварят
ПоредицаСветът на диска
АвторТери Пратчет
ГероиСмърт
Магьосниците от Невидимия университет
МестоположениеАнкх-Морпорк
Ланкър
МотивиУестърни
Модернизация
Поредна книга11-а
ISBNISBN 954-422-075-5 (Вузев)[1]; ISBN 978-954-422-121-8 (Artline Studios)

Жътварят (на английски: Reaper Man) е единайсeтият по ред роман от поредицата на Тери ПратчетСветът на диска“. Книгата е в жанр хумористично фентъзи и е издадена през 1991 г. Това е вторият роман, в който главен герой е Смърт.[2]

Ревизорите са тези, които следят спазването на правилата във Вселената. След като Смърт постепенно развива в себе си личност, Ревизорите решават, че той вече не изпълнява своите задължения (да изпраща душите на умрелите в отвъдното) по правилния начин.

Те го изкарват от играта, като го изпращат със собствения му пясъчен часовник и косата да живее като всички останали. В реалния свят той започва да работи във ферма. Междувременно броят на неумрелите в света на диска рязко нараства. Докато другите видове Смърт се опитват да изберат някого от своя кръг като заместник, хората, които умират, не стават мъртви, а продължават да се разхождат.

Когато накрая се появява Новия Смърт, Старият се изправя срещу него и го побеждава. След това отново заема мястото си като косач на животи.

Източници

  1. Данни от библиографския каталог // COBISS. Посетен на 2023-11-06.
  2. Анотация (Reaper Man) // lspace.org. Посетен на 2023-11-06. (на английски)
Произведението е временно забранено за четене по молба на издателство „Архонт-О“. Ще бъде достъпно отново на 1 април 2026 г.