Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
4,7 (× 3 гласа)

Информация

Източник: Авторът

История

  1. — Добавяне

Операция „Риба“. Подготовката

Както всяка сериозна операция и тази започна със събиране на сведения, последвано от подробно планиране и подготовка. Така че преди да започнем операцията, събрахме всички легенди и пророчества за Машиях и решихме какво трябва и какво не трябва той да направи. Целта ни беше не да се подиграваме с религиозните чувства и вяра на хората, а да ги направим добри поданици на държавата, така че Изтокът — и най-вече Юдея — да стане спокоен и лесен за управление. Това предопредели и избора на новите религиозни правила и възгледи, които Машиях щеше да възвести на света. Той наистина щеше да „освободи“ бедните и нещастните, но не на тук и сега, а на „оня свят“, някъде, където човек отива след смъртта си. Така че, добри хора, които не желаете да се приобщите към нашия римски начин на живот, вярвайте си във вашия бог и си живейте според вашите си обичаи, но бъдете добри поданици, плащайте си данъците и слушайте администрацията. И тогава на „оня свят“ вие ще бъдете господарите. Всъщност главната ни цел, както вече надявам се обясних, беше не да направим хората и най-вече евреите овце, а да ги откъснем от зависимостта на еврейските жреци и техните съюзници партите. Колкото до овцете — вече обясних, че именно евреите гледат на останалите хора като на овце, така че ние просто им връщахме жеста по подходящ начин…

А сега ще разкажа за скритите моменти в операцията, отнасящи се за дейността на Йешуа, който изигра ролята на Машиях, и на действията на самата канцелария. Подробностите за това какво, кога и как е станало бяха записани в пет книги, написани от последователите на новата вяра, и могат да бъдат прочетени там. Веднага ще кажа, че тези пет книги — благи вести, или евангелия, както станаха известни между последователите, бяха написани от тях под наше наблюдение и контрол. Идеята беше те да заместят петте книги, приписвани на Мойсей, които съдържат основните положения на еврейската вяра и чрез които жреците държат в духовно подчинение еврейския народ. Накрая обаче две от тях бяха отхвърлени като прекалено наивни и оставихме само три, в които се описваше историята на Йешуа и неговата нова религия такава каквато ни беше необходима. Първата беше написана от Матей в Палестина през 794 година[1], втората от Лука в Цезарея през 810 година[2] и третата от Марк тук в Рим по времето на Нерон, след като умря Секст Афраний Бур[3]. Освен това Саул, който по-късно се нарече Паул, написа цяла поредица от писма, в които обясняваше същността на новата религия и които също събрахме и включихме в сборника от нови „Свещени книги“. Към тях прибавихме и две писма на Симон Рибаря, когото бяхме нарекли Петър, които той беше написал във Вавилон.

Редно е да кажа, че тези писания, които оставихме и обявихме за „Свещени“, също са наивни и пълни с глупости, но нас напълно ни устройваха в тоя си вид. Вече изложих достатъчно ясно възгледите си за историята, така че няма да се повтарям. Сега след тези дълги, но необходими обяснения пристъпвам към разказа за Машиях и за нашето участие. Подготовката за тази операция започна една година след като поех управлението на канцеларията от баща ми през 778 година[4]. Казано направо — това си беше моя операция и отговрността за нея е изцяло моя. Включително и за бъркотиите, които се забъркаха впоследствие.

Та да се върна на подготовката на операция „Риба“. Проблемите с Машиях бяха доста и първият беше изборът на подходящ обект за подготовка. Работата е там, че евреите си имат много странни и твърди убеждения както за произхода, така и за качествата на техния Спасител. Затова след като се запознахме с проблема, започнахме да търсим подходящ човек за ролята. Първоначално набелязахме група от 17 души с подходящо родословие и възраст и ги поставихме под наблюдение. След 3 месеца 9 от тях отпаднаха като абсолютно неподходящи. Останалите поставихме под по-сериозно наблюдение.

След още 4 месеца останаха само 4 кандидата. С тях започнахме активна работа, като откровено ги провокирахме на религиозна тема по най-различни поводи. Двама — Йешуа и братовчед му Йоханан — веднага налапаха стръвта. Другите двама оставихме в резерв — в случай, че с тия нещо се обърка. От тях Йешуа веднага бе определен за бъдещия Машиях, а Йоханан трябваше го подсигурява — по-късно, след като подготовката им завърши, решихме Йоханан да започне да проповядва преди Йешуа и да подготви тълпите за него.

Бележки

[1] 41 г. — Б.пр.

[2] 57 г. — Б.пр.

[3] Бур умира през 60 г. а Нерон е убит през 68 г., Значи евангелието от Марк е писано в този интервал. Евангелието на Йоан не се споменава, значи явно е писано по-късно! Колкото до другите две евангелия — е, там не знам. Има споменаване на разни апокрифни евангелия по разни източноци, но дали става въпрос за тези евангелия си нямам и понятие. — Б.пр.

[4] 24 г. — Б.пр.