Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Викингите Маколиф (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Golden Surrender, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 185 гласа)

Информация

Разпознаване и начална корекция
Xesiona (2009)
Корекция
maskara (2009)
Сканиране
?
Сканиране
gaytanka (2009)
Допълнителна корекция
hrUssI (2013)

Издание:

Хедър Греъм. Златната невеста

Американска. Първо издание

ИК „Ирис“, София, 1996

Редактор: Христина Владимирова

Коректор: Виолета Иванова

ISBN: 954-455-022-4

История

  1. — Добавяне
  2. — Добавяне на анотация (пратена от Соня)
  3. — Корекция от hrUssI

Послеслов на авторката

Може би повечето хора смятат викингите за жестоки варвари, диви воини и опустошители, които са ограбвали безогледно плодородната Ирландия. Но много от тях са били талантливи строители, усърдни заселници с големи планове за бъдещето. В крайна сметка те са дали на новата си родина повече, отколкото са й отнели, и династиите им стигат чак до настоящето.

Олаф Белия е запазил властта над Дъблин през целия си живот и в продължение на пет десетилетия е поддържал относителен мир, макар че доста често му се е налагало да се бие с нашествениците. Едва век и половина след сватбата на норвежкия вълк с дъщерята на Ейд Финлейт голямата част на Ирландия е освободена от господството на викингите. Брайън Бору е извоювал славна победа над Зигтруг Копринената брада през април 1014 година в битката при Клонтарф.

Но дори след триумфа на Брайън, който не е живял достатъчно дълго, за да се наслади на успеха си, влиянието на викингите не е отслабнало. Зигтруг продължил да управлява в Дъблин и много от новите нашественици станали едно с Ирландия — също като Олаф. Наследниците на Вълка живеят и до днес. Ирландското му име Амхлоф се е превърнало в Мак Олиф и така мечтата му е станала действителност.

Край
Читателите на „Златната невеста“ са прочели и: