По-долу е показана статията за Снежана Ташева от свободната енциклопедия БГ-Фантастика, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на GNU Free Documentation License 1.2.

[±]
Снежана Ташева
[[Картинка:[1]|none|160px]]
Професия: физик
Националност: българка

Координати:
Адрес: София
Е-майл: [email protected]

Биографични данни:
Родена на: 23 януари 1987 г.
Родена в: София

Бeлежки:
Бивш хоноруван преподавател по физика в ТУ-София

Снежана Ташева е авторка на фантастични текстове. Участник в Човешката библиотека и творческите ѝ работилници. Завършила е магистратура по Физика на ядрото и елементарните частици в СУ „Св. Климент Охридски“. Възпитаничка на СМГ „Паисий Хилендарски“ и НПМГ „Акад. Л. Чакалов“.

Биография

Родена е на 23 януари 1987 г. в Ямбол. Майка й е астноном, а баща й – научен сътрудник в БАН. Завършва СМГ „Паисий Хилендарски“, учи неофициално физика в НПМГ „Акад. Л. Чакалов“. Участва в състезания по физика, има призови места от тях. Любимата й награда е бяла тениска с щампа „Плевен 2004 г.“ Бакалавър по Обща физика и магистър по Физика на ядрото и елементарните частици в СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител на бакалавърската дипломна работа гл. ас. Венелин Кожухаров (понастоящем доцент) и на магистърската дипломна работа доц. Леандър Литов (понастоящем професор). По време на следването си участва в програмата за летни студенти в ЦЕРН (2010 г.) Владее английски и руски език. Има базови познания по италиански.

Пише ревюта на книги за SciFi.bg. Превежда от английски и руски. Има награда от името на Човешката библиотека и SciFi.bg за разказа „Ако книгите се пишеха самички“ – грамота и плюшено извънземно. Сътрудничи на Списание „Тера фантастика“ като автор, отговорник за преглеждане на изпратените на списанието разкази, преводач и понякога – редактор.

Публикации


Преводи

Статии

Фен-фикшън

Текстове на произведения