Шон Томас

(автор)

По-долу е показана статията за Шон Томас от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Шон Томас
Псевдоним Том Нокс,
С. К. Тримейн
Роден 1963 г. (56 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 1996-
Жанр трилър, еротична литература, съвременен роман, хорър
Деца 2
Уебсайт http://tomknoxwriter.com/

Шон Томас (на английски: Sean Thomas) е английски писател на бестселъри в жанра исторически и психологически трилър, и хорър. Пише под псевдонима Том Нокс (на английски: Tom Knox) и С. К. Тримейн (S K Tremayne).

Биография и творчество

Шон Томас е роден през 1963 г. в Девън, Англия. Син е на писателя Д. М. Томас. Завършва философия в Лондонски университетски колеж. След дипломирането си работи като журналист за различни вестници и списания, включително за „Таймс“, „Сънди телеграф“, „Гардиън“ и „Дейли Мейл“. От 2013 г. е блогър и коментатор за „Дейли Телеграф“.

Първият му роман „Absent Fathers“ е публикуван през 1996 г. Следващият му роман с еротична насоченост „Kissing England“ е публикуван през 2000 г. и е удостоен с наградата „Bad Sex“.

През 2006 г. е издадена мемоарната му книга „Millions of Women Are Waiting to Meet You“, която става бестселър.

През 2006 г. посещава неолитното светилище „Гьобекли тепе“ в Турция. След две години, по препоръка на литературния си агент, решава да се насочи към жанра на трилъра.

Известният му исторически трилър „Тайната на сътворението“ е публикуван през 2009 г. под псевдонима Том Нокс. В него развива идеи и сюжет свързан с корените и произхода на световните религии. Книгата става международен бестселър и е издаден в над 25 страни по света.

В следващият си роман от 2010 г. „Белязани от Каин“ се фокусира върху древната народност „каго“ в страната на баските и тайнственото минало на нацистката империя. А в романа си „Библия на мъртвите“ прави неочаквани връзки между режима на червените кхмери, пещерните рисунки във Франция и модерния китайски комунизъм.

През 2015 г. приема псевдонима С. К. Тримейн и започва да пише съвременни психологически трилъри. Първият му роман „The Ice Twins“ става международен бестселър.

Шон Томас живее със семейството си в Лондон.

Произведения

Като Шон Томас

Самостоятелни романи

 • Absent Fathers (1996)
 • Kissing England (2000) – награда „Bad Sex“
 • The Cheek Perforation Dance (2002)

Документалистика

 • Millions of Women Are Waiting to Meet You (2006) – мемоари

Като Том Нокс

Самостоятелни романи

 • The Genesis Secret (2009)
  Тайната на сътворението, изд.: ИК „Прозорец“, София (2009), прев. Христо Димитров
 • Marks of Cain (2010)
  Белязани от Каин, изд.: ИК „Прозорец“, София (2012), прев. Надежда Розова
 • Bible of the Dead (2011) – издаден и като „The Lost Goddess
 • The Babylon Rite (2012)
 • The Deceit (2013)

Като С. К. Тримейн

Самостоятелни романи

 • The Ice Twins (2015)
 • The Fire Child (2016)

Източници

Външни препратки