Скот Търоу

(автор)

Окръг Киндъл (Kindle County)

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Скот Търоу от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Скот Търоу
Скот Търоу през 2008 г.
Скот Търоу през 2008 г.
Роден 12 април 1949 г. (71 г.)
Професия писател, адвокат
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1972-
Жанр трилър
Тема защита на човешките права
Известни творби поредица „Окръг Киндъл“
Съпруга Анет Вайсберг (1971-2006)
Деца Рейчъл, Габриел, Ева
Подпис Scott Turow signature (cropped).jpg
Уебсайт www.scottturow.com
Скот Търоу в Общомедия

Скот Търоу (на английски: Scott Turow) е американски адвокат и писател на бестселъри в жанра съдебен трилър.

Биография и творчество

Скот Търоу е роден на 12 април 1949 г. в Чикаго, Илинойс, САЩ, в еврейското семейство от руски произход на Дейвид Търоу, лекар гинеколог, и Рита Пастрон, детска писателка. Учи в гимназия „Ню Триър“. Завършва през 1970 г. с бакалавърска степен колеж „Амхърст“, където става член на организацията „Алфа, Делта, Фи“. В периода 1972 – 75 г. преподава творческо писане към групата „Едит Мириелей“ в Станфордския университет, Калифорния. През 1974 г. получава магистърска степен от Станфордския университет.

Учи право в Харвардския университет и завършва с отличие през 1978 г. В периода 1977-1978 г. работи като служител към офиса на окръжния прокурор на окръг Сафолк в Бостън. В периода 1978-1986 г. е помощник областен прокурор към апелативния съд за седми окръг в Чикаго, Илинойс. От 1986 г. е партньор и защитник по наказателни дела в международната адвокатската кантора „Дентонс“ („Зоненшайн, Нат, и Розентал“) в Чикаго. Става популярен с участието си „про боно“ в известни дела. Специализира се в престъпления, извършени от „бели якички“, и заема активна позиция по редица проблеми на правосъдната система. Участва в няколко държавни комисии и е първият председател на Изпълнителната комисия по етика в Илинойс, която регулира работата на висшите служители от щатската администрация.

На 4 април 1971 г. се жени за Анет Вайсберг, художничка. Имат три деца. Развеждат се през 2006 г.

През 1972 г. започва да пише, а през 1977 г. е издадена първата му документална книга „One L“. Тя е автобиографичен разказ за първата му година в колежа по право в Харвард. Има голям успех и става настолна книга на студентите по право.

В началото на 80-те години, въз основа на работата и опита си в прокуратурата, започва да пише трилъри. Първият му роман „Невинен до доказване на противното“ от емблематичната му поредица „Окръг Киндъл“ е издаден през 1986 г. Той става международен бестселър и прави писателя световноизвестен. Главен герой в поредицата е първия зам.-главен прокурор Ръсти Сабич. През 1990 г. трилърът е екранизиран в много успешния едноименен филм с участието на Харисън Форд, Брайън Денехи и Раул Джулия.

Трилърът му „Игра на правосъдие“ е обявен от списание „Таймс“ за най-добрия трилър на 1999 г.

Прецедент в творчеството на Търоу е трилъра „Съвестта е моят адвокат“ написан по действителен случай. Имената на негови колеги и обвиняеми са прикрити зад псевдоними, а самият случай е леко променен.

През 2003 г. документалната му книга „Ultimate Punishment“ е удостоена с наградата „Робърт Ф. Кенеди“ за правосъдие и защита на човешките права.

Произведенията на писателя често са в списъците на бестселърите. Те са преведени на над 40 езика и са издадени в над 30 милиона екземпляра по света.

Той е бивш президент на Писателската гилдия (1997-1998, 2010-2014) и е член на управителния съвет на колежа „Амхърст“.

Освен адвокат и писател, той е и певец в благотворителната музикалната група на писателите „Rock Bottom Remainders“, в която участват Дейв Бари, Ейми Тан, Ридли Пиърсън, Стивън Кинг, Джеймс Макбрайд, Рой Блънт и др.

Скот Търоу живее с приятелката си в околностите на Чикаго.

Произведения

Самостоятелни романи

 • Ordinary Heroes (2005)

Серия „Окръг Киндъл“ (Kindle County)

 1. Невинен до доказване на противното, Presumed Innocent (1986)
 2. Тежестта на доказателствата, The Burden of Proof (1989)
 3. Обявен за виновен, Pleading Guilty (1993)
 4. Законите на нашите бащи, The Laws Of Our Fathers (1996)
 5. Игра на правосъдие, Personal Injuries (1999)
 6. Обратими грешки, Reversible Errors (2002) – награда „Сребърна кама
 7. Съвестта е моят адвокат, Limitations (2006)
 8. Невинен, Innocent (2010)
 9. Братя, Identical (2013)
 10. Testimony (2017)

Участие в общи серии с други писатели

Серия „Най-добрите американски криминални истории“ (Best American Mystery Stories)

от серията има още 18 романа (сборника) от различни автори

Документалистика

Екранизации

Източници

Външни препратки