Сара Груън

(автор)

Роман

По-долу е показана статията за Сара Груън от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Сара Груън
Родена 1969 г. (50 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Канада Канада
Флаг на САЩ САЩ
Жанр любовен роман
Известни творби „Вода за слонове“
Съпруг Боб Груън
Уебсайт saragruen.com

Сара Груън (на английски: Sara Gruen) е американско-канадска писателка на бестселъри в жанра исторически и съвременен любовен роман.

Биография и творчество

Сара Груън е родена през 1969 г. във Ванкувър, Британска Колумбия, Канада. Израства в Лондон, Онтарио. Получава бакалавърска степен по английска литература от Университета „Карлтън“ в Отава.

След дипломирането си работи 10 години в Отава. През 1999 г. се премества в САЩ, за да работи като технически писател. През 2001 г. е уволнена и решава да се насочи към самостоятелна писателска кариера. Като голям любител на животните и природозащитник в сюжетите на произведенията ѝ те намират основно място.

През 2004 г. е издаден първият ѝ роман „Riding Lessons“ („Уроци по езда“) от поредицата „Анемари Зимър“. Главната героиня е олимпийска състезателка по конен спорт, която губи ценен кон и обещаващата си кариера в ужасна катастрофа, а инцидентът е началото на верига от драматични събития, които бележат нейния живот.

Големият успех на писателката идва с романа ѝ „Вода за слонове“ от 2006 г. Романът става бестселър и я прави известна. През 2011 г. романът е екранизира в успешния филм с участието на Рийз Уидърспун, Робърт Патинсън и Кристоф Валц.

Произведенията на писателката са преведени на 23 езика и са издадени в над 10 милиона екземпляра по света.

Сара Груън живее със семейството си в Ашвил, Северна Каролина.

Произведения

Самостоятелни романи

  • Water for Elephants (2006)
    Вода за слонове, изд.: ИК „Бард“, София (2007), прев. Мариана Христова
  • Ape House (2010)
  • At the Water's Edge (2015)

Серия „Анемари Зимър“ (Annemarie Zimmer)

  1. Riding Lessons (2004)
  2. Flying Changes (2005)
  3. Vanduo drambliams (2009)

Екранизации

Източници

Външни препратки