Шон Райли и Тес Чайкин (Sean Reilly and Tess Chaykin)

Сваляне на всички:

Романи

По-долу е показана статията за Реймънд Хури от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Реймънд Хури
Роден 1960 г. (59 г.)
Професия писател, сценарист, продуцент, банкер, архитект
Националност Флаг на Ливан Ливан,
Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2001 -
Жанр трилър
Дебютни работи „Последният тамплиер”
Известни творби поредица „Шон Райли и Тес Чайкин“
Уебсайт http://raymondkhoury.com/
Страница в IMDb

Реймънд Хури (на английски: Raymond Khoury) е американско-ливански телевизионен сценарист, продуцент и писател на бестселъри в жанра мистичен трилър.

Биография и творчество

Реймънд Хури е роден през 1960 г. в Бейрут, Ливан. През 1975 г. семейството му се мести в градчето Рий, в щата Ню Йорк, за да се спаси от избухналата в страната гражданска война. След завършването на гимназията там се се завръща в Ливан, за да учи архитектура в Американския университет в Бейрут, като предпоставка за участие в бъдещото възстановяване и развитие на града. По време на следването си илюстрира няколко детски книги за „Аксфорд Юнивърсити Прес“. Малко след получаване на магистърска си степен, през февруари 1984 г., спец-частите на Американския флот го евакуират с хеликоптер заради избухналите отново размирици.

Започва да работи като архитект за малка фирма в Лондон. След няколко месеца отива да учи в Европейския институт по бизнес администрация (INSEAD), Фонтенбло, Франция, където получава магистърска степен. След дипломирането си се завръща в Лондон, където работи като инвестиционен посредник за пласиране на облигации и други финансови инструменти на Банка „Париба“.

Работата му не му носи удовлетворение, и след три години, когато при едно пътуване до Бахамите среща колега от Уол Стрийт с контакти във филмовия бизнес, се насочва към писането на сценарии. Първият му опит за сценарий, заедно с негов приятел, е номиниран за наградата „Фулбрайт“. Вторият му опит е полу-автобиографичен роман за живота му в Бейрут като студент, е номиниран за същата награда. Това му дава мотив да се откаже от банковата дейност и почне да пише.

Пруз 1995 г., след 18 месеца проучнане, пише сценарий за филм със заглавието „Последният тамплиер“ за търсене на изгубеното съкровище на Ордена на тамплиерите. Литературен агент го съветва да го преработи в роман. През 2001 г. американско издателство му предлага сумата от 1 000 000 долара за издаването на романа, с условие да се смекчат нападките срещу църквата, но той отказва. Продължава да пише сценарии за телевизионните сериали – „Dinotopia“, „Waking the Dead“ и „Spooks“.

През 2005 г. трилърът „Последният тамплиер“ от поредицата „Шон Райли и Тес Чайкин“ е публикуван и веднага става международен бестселър. Главните герои са агентът от ФБР Шон Райли и археоложката Тес Чайкин, които се впускат в приключения, в които се вплитат вековни загадки, двойни игри, убийства, заговори и съвременни амбиции за власт и контрол. През 2009 г. романът е екранизиран в телевизионния мини-сериал „Последният тамплиер“ с участието на Мира Сорвино, Виктор Гарбър, Омар Шариф и Скот Фоли.

В следнащите години поредицата продължава с трилъпите „Оръжието на тамплиерите“ и „Дяволският еликсир“, които също са бестселър и утвържват автора като известен писател. Следват и успешните трилъри „Мисия Уроборос“ и „Знакът“.

През 2010 – 2011 г., си сътрудничи заедно с още 25 прочути автори на криминални романи, за да напишат заедно експресивния трилър „Няма покой за мъртвите“ („No Rest For the Dead“). Освен нея участници са Джефри Дивър, Питър Джеймс, Сандра Браун, Тес Геритсън, Лайза Скоталайн, Диана Габалдон, Джон Лескроарт, Кати Райкс, и др., а световноизвестният Дейвид Балдачи изготвя предговора. Всички те влагат своята изобретателност, за да опишат превратната съдба на детектива Джон Нън, който се е справял перфектно в разследванията си. Но една-единствена грешка не му дава покой и последствията от нея го преследват с години.

Реймънд Хури живее със семейството си в Лондон и Бейрут.

Произведения

Самостоятелни романи

Серия „Шон Райли и Тес Чайкин“ (Sean Reilly and Tess Chaykin)

 1. The Last Templar (2005)
  Последният тамплиер, изд. „Емас“: изд. „Глобус“ (2006), прев. Антоанета Дончева-Стаматова
 2. The Templar Salvation (2010)
  Оръжието на тамплиерите, изд. „Емас“: изд. „Глобус“ (2011), прев. Антоанета Дончева-Стаматова
 3. The Devil's Elixir (2011) – издаден и като „Second Time Around
  Дяволският еликсир, изд. „Емас“: изд. „Глобус“ (2012), прев. Маргарита Терзиева
 4. Rasputin's Shadow (2013)
 5. The End Game (2016)

Серия „Последният тамплиер“ (Last Templar)

 1. The Encoder (2016)
 2. The Knight in the Crypt (2016) – с Мигел Лалор
 3. The Sunken Church (2017) – с Мигел Лалор
 4. The Falcon Temple (2017) – с Мигел Лалор
 5. The Devil's Handiwork (2018) – с Бруно Роко
 6. The One-Armed Knight (2018)

Сборници

Екранизации

 • 2002 – 2003 Dinotopia – ТВ сериал, автор на 2 епизода, продуцент
 • 2005 Waking the Dead – ТВ сериал, автор на 2 епизода
 • 2004 – 2006 Spooks – ТВ сериал, автор на 2 епизода
 • 2009 The Last Templar – ТВ мини-сериал, по романа

Източници

Външни препратки