Произведения

Роман

Биография

По-долу е показана статията за Рейнбоу Роуъл от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Рейнбоу Роуъл
Rainbow Rowell 2019 Texas Book Festival.jpg
Родена24 февруари 1973 г. (49 г.)
Професияписател
Националност САЩ
Активен период2012 -
Жанрсъвременен роман
Темапърва любов, семейство
Уебсайтwww.rainbowrowell.com

Рейнбоу Роуъл (на английски: Rainbow Rowell) е американска журналистка и писателка, авторка на бестселъри в жанровете юношески и съвременен роман.

Биография и творчество

Рейнбоу Роуъл е родена на 24 февруари 1973 г. в Омаха, Небраска, САЩ. Като дете чете много и мечтае да бъде библиотекарка. Среща съпруга си в средното училище и се омъжва след завършване на гимназията.

Учи журналистика и английски език в Университета на Набраска в Линкълн и завършва с бакалавърска степен през 1995 г. В продължение на 10 години работи като журналист в „Omaha World Herald“, като става най-младият колумнист в него. След това работи 4 години в рекламна фирма като копирайтър и творчески директор. Заедно с работата си в рекламната агенция започва да пише роман като хоби. Прекъсва заниманието си за две години, когато ражда първото си дете, но след това го завършва и предлага за печат.

През 2011 г. е издаден първия ѝ роман, съвременната романтична комедия „Attachments“ (Прикачени файлове). Той представя историята на IT техник, който се влюбва в жена докато преглежда работната ѝ поща.

Става известна с втория си роман „Елинор & Парк“ от 2012 г., разказавщ за трепетите на първата любов. Той става бестселър и я прави известна.

Следващият ѝ роман „Фенка“ от 2013 г. се обръща към темата за алтернативната интернет-култура.

Рейнбоу Роуъл живее със семейството си в Омаха, Небраска.

Произведения

Самостоятелни романи

  • Attachments (2011)
  • Eleanor & Park (2012)
    Елинор & Парк, изд.: „Егмонт България“, София (2015), прев. Ирена Алексиева
  • Fangirl (2013)
    Фенка, изд.: „Егмонт България“, София (2015), прев. Ирена Алексиева
  • Landline (2014)
  • Carry On (2015)

Сборници

Източници

Външни препратки