Седемте кралства (Seven Kingdom Trilogy)

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Кристин Кашор от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Кристин Кашор
Кристин Кашор през 2012 г. на Тексаския фестивал на книгата в Остин, Тексас
Кристин Кашор през 2012 г. на Тексаския фестивал на книгата в Остин, Тексас
Родена 10 юни 1976 г. (44 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2008-
Жанр фентъзи
Известни творби поредица „Седемте кралства“
Уебсайт kristincashore.blogspot.bg

Кристин Кашор (на английски: Kristin Cashore) е американска писателка на бестселъри в жанра фентъзи.

Биография и творчество

Кристин Кашор е родена на 10 юни 1976 г. в Бостън, САЩ. Втората от четири дъщери в семейството. Израства в Североизточна Пенсилвания и е силно привързана към четенето на книги. Получава бакалавърска степен от Колежа „Уилямс“ в Уилямстаун, Масачузетс. След това учи една година в Сидни. Работи на различни временни работи в Ню Йорк, Бостън, Кеймбридж, Остин, Пенсилвания, Италия, Джаксънвил и Лондон. Получава магистърска степен от Центъра за изследване на детска литература в Колежа „Симънс“ в Бостън. След дипломирането си работи като редактор и сътрудник в различни издателства.

Дебютният ѝ роман „Даровита“ от фентъзи поредицата „Седемте кралства“ е публикуван през 2008 г. Главната героиня Катса е част от сектата на Даровитите и притежава свръхчовешки качества, като може да убие човек с голи ръце. Дарбата ѝ е експлоатирана от чичо ѝ, който е крал на Мидлънс. Срещайки даровитият боец По започва да открива истината за себе си и света, в който живее. Разказът, включващ насилие, скръб, варварска доброта, героизъм и мрачна красота, бързо става бестселър. Книгата е номинирана за различни награди и е удостоена с наградата за фентъзи „Митопоетик“.

Следват романите от поредицата „Огнена“ и „Лазурна“, които също стават бестселъри. Книгата „Огнена“ е удостоена с наградата „Амелия Елизабет Уолдън“, а „Лазурна“ е определена за Книга на годината от „Пъблишърс уикли“ и Американската библиотечна асоциация.

Кристин Кашор живее със семейството си в Аудубон, окръг Камдън, Ню Джърси.

Произведения

Серия „Седемте кралства“ (Seven Kingdoms Trilogy)

  1. Graceling (2008) – награда за фентъзи „Митопоетик“
    Даровита, изд. „Емас“, София (2013), прев. Емилия Ничева-Карастойчева
  2. Fire (2009)
    Огнена, изд. „Емас“, София (2013), прев. Емилия Ничева-Карастойчева
  3. Bitterblue (2012)
    Лазурна, изд. „Емас“, София (2014), прев. Емилия Ничева-Карастойчева

Самостоятелни романи

  • Jane, Unlimited (2017)

Източници

Външни препратки