Новели

По-долу е показана статията за Катрин_Мансфийлд от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Катрин Мансфийлд
новозеландска и британска писателка
Катрин Мансфийлд 
Родена: 14 октомври 1888 г.
Починала: 9 януари 1923 г. (34 г.)

Катрин Мансфийлд е псевдоним на Катлийн Мансфийлд Бошам (на английски: Katherine Mansfield, Kathleen Mansfield Beauchamp, на френски Бошам), писателка от новозеландски произход, живяла във Великобритания.

Първия си текст публикува едва 9-годишна. Освен като писателка се проявява и като отлична виолончелистка. През 1903-1906 г. учи в Куийнс Колидж в Лондон. След двугодишна пауза в родината си се връща в Англия завинаги и се посвещава изключително на писането.

Тя и съпругът и издателят Джон Мидълтън Мъри са близки приятели с Д. Х. Лорънс и неговата жена Фрида.

Последните си години Мансфийлд изкарва в Южна Франция и Швейцария. Там пише едно от най-акламираните си произведения - „Градинско увеселение“. Почива 34-годишна от туберкулоза.

Често е цитирана редом с Чехов, Карвър, Хемингуей, О'Хенри, Будзати и Кортасар като една от най-великите представителки на жанра на късия разказ в света.

Издания в България

  • Градинско увеселение - библ. "Панорама" № 157, Народна култура, С., 1982
  • Избрани разкази - изд. Ентусиаст, С., 2012
  • Избрани разкази - спец. изд. на сп. Biograph, изд. Муузон, С. 2016

Външни препратки