Джон Конъли

(автор)

Чарли Паркър (Charlie Parker)

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Джон Конъли от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Джон Конъли
Роден 31 май 1968 г. (51 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Република Ирландия Ирландия
Активен период 1996 -
Жанр трилър
Уебсайт www.johnconnollybooks.com

Джон Конъли (на английски: John Connolly) е ирландски писател на произведения в жанра трилър.

Биография

Джон Конъли е роден през 1968 г. в Риалто, Дъблин. Баща му е държавен служител, а майка му – домакиня и учителка. Още шест годишен започва да пише историйки, вдъхновени от детски предавания по телевизията. Както при много други писатели, това му хоби продължава да се развива с годините, но без сериозни мисли да стане писател.

Завършва английска филология в Trinity College в Дъблин, а през 1993 и магистратура по журнализъм в Dublin City University.

През 1991 г. записва курс по криминална фантастика, като част от обучението си в Trinity College. Романите, с които се сблъсква в този период, и героите, които те разкриват, правят голямо впечатление на Конъли. Той се повлиява много от авторите Джеймс Лий Бърк и Рос Макдоналд. Открива, че за разлика от английските криминални романи, американските са по-пропити със съчувствие към жертвите, моралност, възмездие и спасение. Затова и през 1993 г., започвайки първата си книга „Всяко мъртво нещо“, Конъли избира за място на действието Америка, и по-точно Мейн, където е работил за кратко през студентските си години.

Писането на романа Конъли използва за бягство от професията си като журналист към вестник Irish Times. Той не споменава на никого за романа нито планира да го публикува. Променя решението си, когато през 1996 г. се оказва финансово притиснат и решава да прати черновата на романа си до няколко издателства. Окуражен от два позитивни отговора, Конъли довършва романа и го продава през 1998 година. Той е публикуван на следващата година и е радушно приет от читатели и критика. Вестник „Сънди Таймс“ го нарича „един от четиримата най-обещаващи млади таланти за годината“ и включва дебюта му в списъка бестселъри. Впоследствие получава наградата „Шеймъс“ за най-добра първа книга.

Той живее в Съединени американски щати; предпочита щата Мейн, където обикновено се развива действието в книгите му. През 1999 г. излиза първият му криминален романВсяко мъртво нещо“. В Съединените щати купуват правата за романа му за 1 милион долара – рекорд за ирландски автор. Главен персонаж в романа „Всяко мъртво нещо“ е Чарли Паркър – бивш полицай, който търси убиеца на своите жена и дъщеря. Чарли Паркър е главен герой и в повечето от последвалите книги на Джон Конъли.

Библиография

Награди

 • Номинация: 1999 Bram Stoker Award (First Novel), за Всяко мъртво нещо
 • Номинация: 2000 Barry Award (Best British Crime Novel), за Всяко мъртво нещо
 • Награда: 2000 Shamus Award (Best First P.I. Novel), за Всяко мъртво нещо
 • Номинация: 2001 Barry Award (Best British Crime Novel), за Дарк холоу
 • Номинация: 2002 Barry Award (Best British Crime Novel), за Родени да убиват
 • Награда: 2003 Barry Award (Best British Crime Novel), за Белият път
 • Номинация: 2005 CWA Short Story Dagger Award, за „Miss Froom, Vampire“
 • Номинация: 2006 British Fantasy Society (Best Novel), за Черният ангел
 • Номинация: 2007 Irish Novel of the Year, за Книга за изгубените неща
 • Номинация: 2008 Macavity Awards (Best Novel), за Нечестивци
 • Номинация: 2008 Barry Awards (Best Novel), за Нечестивци

Външни препратки

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Литература“         Портал „Литература          Портал „Ирландия“         Портал „Ирландия