По-долу е показана статията за Джесика Таунсенд от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Джесика Таунсенд
Родена 18 април 1985 г.(1985-04-18)
Професия писател
Националност Флаг на Австралия Австралия
Активен период 2017 -
Жанр фентъзи

Джесика Таунсенд (на английски: Jessica Townsend) е австралийска писателка, авторка на бестселъри в жанра фентъзи.

Биография и творчество

Джесика Мери Таунсенд е родена на 18 април 1985 г. в Австралия. Има по-голяма сестра. Израства в предградието Аруна на Съншайн Коуст. От малка е запалена читателка и фен на книгите на Джоан Роулинг. След завършване на гимназията работи като продавач на сувенири, а после като копирайтър и съредактор на на детското списание за диви животни „Crikey!“ към Австралийския зоопарк на Стив Ъруин. В периода 2007-2009 г. се мести в Лондон, където е родена баба ѝ, и работи в кол център за застрахователни продажби. През 2013 г. отново отива в Лондон и в продължение на четири години работи като копирайтър за компании за пътувания и недвижими имоти. Заедно с работата си в продължение на 10 години пише първия си фентъзи ръкопис вдъхновена от историята и атмосферата на Лондон.

Първият ѝ роман „Невърмур: Изпитанията на Мориган Врана“ от фентъзи поредицата „Невърмур“ е публикуван през 2017 г. Главната героиня, Мориган Врана, е прокълната, защото е родина на Срединощ, обвиняват я, че носи всякакви бедствия, и е обречена да умре в полунощ на единайстия си рожден ден. Но точно в този ден странникът Юпитер Норт я отвежда в таен вълшебен град, наречен Невърмур, за да участва в състезание за място в най-престижната организация на града: Чудното общество, но в пътя към успеха трябва да преодолее четири трудни и опасни изпитания. Книгата става бестселър и е удостоена с редица награди – за най-добра австралийска книга на годината, за най-добра детска книга, за най-добър дебютиращ писател и наградата „Ауреалис“. Издадена е в над 30 страни по света. Филмовите права са закупени от „20th Century Fox“.

Джесика Таунсенд живее в Съншайн Коуст, Куинсланд.

Произведения

Серия „Невърмур“ (NeverMoor)

  1. NeverMoor: The Trials of Morrigan Crow (2017)
    Невърмур: Изпитанията на Мориган Врана, изд.: ИК „Бард“, София (2018), прев. Иван Иванов
  2. Wundersmith: The Calling of Morrigan Crow (2018)

Източници

Външни препратки