Индия Найт

(автор)

Романи

По-долу е показана статията за Индия Найт от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Индия Найт
Родена 14 декември 1965 г. (52 г.)
Професия писател, журналист
Националност Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 2000 -
Жанр чиклит, документалистика
Дебютни работи My Life on a Plate (2000)
Съпруг Джеръми Лангмийд (?-?)
Деца Оскар (1992),
Арчибалд (1995),
Нел (2004)
Уебсайт Страница в IMDb

Индия Найт (на английски: India Knight) е британска писателка, авторка на бестселъри в жанра чиклит.

Биография и творчество

Индия Найт, с рожд. име Индия Артсенс, е родена на 14 декември 1965 г. в Брюксел, Белгия, в семейството на Мишел Артсенс и Сабиха Румани Малик. В момента на брака им Сабиха е била 17-годишна, а Мишел Артсенс с 20 години по-възрастен от нея. Скоро след раждането на Индия двамата се разделят, като Сабиха продължава да учи в Брюксел, а после да работи като преводач. Официално родителите на Индия се развеждат през 1975 г. и Сабиха се омъжва за Андрю Найт, редактор на седмичника „Икономист“. Двамата се преместват да живеят в Лондон, а Индия приема фамилията на втория си баща, когато е на 13 години. Има две сестри от втория брак на майка си. След 17 години брак майка ѝ се развежда отново и се омъжва през 1991 г. за архитекта Норман Фостър, с когото живее до 1995 г. Отражението на промените в семейството си писателката отразява в полу-автобиографичния си роман „Comfort and Joy“.

Индия Найт учи Тринити Колидж, Кеймбридж в периода 1984 – 1987 г. и завършва с бакалавърска степен по съвременни езици. След дипломирането си започва кариера в областта на журналистиката.

Индия Найт се омъжва за Джеръми Лангмийд, редактор на списание „Уолпейпър“ и списание „Ескуайър“. Имат двама сина. Развеждат се, но остават добри приятели. Тя живее с приятеля си Андрю О'Хейгън, писател и кинокритик, с когото имат дъщеря – Нел.

Първият роман на писателката „My Life on a Plate“ в жанр чиклит е публикуван през 2000 г. Той получава одобрението на читателите и критиката и става бестселър. Вторият ѝ роман „Още си секси парче“ също е бестселър. През 2004 г. издава първата си документална книга „The Shops“, която е посветена на неустоимото желание за пазаруване.

Произведенията на писателката са преведени на 28 езика.

Освен като писателка Индия Найт е колумнист в „Сънди Таймс“, а също сътрудничи и в други вестници и списания. Редовно участва в предавания на британското радио и телевизия. Дъщеря ѝ страда от „синдрома на Диджордж“, за което тя написва статия в „Сънди Таймс“ за нейните специални нужди, след което стартира специален блог за децата болни от това генетично заболяване и възможностите за взаимопомощ.

Индия Найт живее със семейството си във викторианска къща в Камдън, Лондон.

Произведения

Самостоятелни романи

 • My Life on a Plate (2000)
 • Don't You Want Me? (2002)
  Още си секси парче, изд.: ИК „Кръгозор“, София (2005), прев. Маргарита Спасова
 • Comfort and Joy (2010)
 • Mutton (2012)

Детска литература

 • The Baby (2007)

Документалистика

 • The Shops (2003)
 • On Shopping (2005)
 • Neris and India's Idiot-proof Diet (2007) – с Нерис Томас
 • Neris and India's Idiot-Proof Diet Cookbook (2008) – с Бий Роулинсън и Нерис Томас
 • The Thrift Book: Live Well and Spend Less (2008)
 • In Your Prime: How to Age Disgracefully (2014)

Източници

Външни препратки