Йън Колдуел

(автор)

Романи

По-долу е показана статията за Йън Колдуел от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Иън Колдуел
Ian Caldwell
Роден 18 март 1976 г. (42 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2004-
Жанр трилър
Съпруга Мередит Колдуел (2004-)
Деца Итън Сойер Колдуел (2005)

Ѝън Колдуел (на английски: Ian Caldwell) е американски писател на бестселъри в жанра трилър. В България е издаден като Йън Колдуел.

Биография и творчество

Иън Колдуел е роден на 18 март 1976 г. във Вашингтон, САЩ. Завършва гимназията за наука и технологии „Томас Джеферсън“ във Феърфакс, заедно с Дъстин Томасън. През 1998 г. се дипломира със специалност история от Принстънския университет, където е член на „Phi Beta Kappa Society“, общество за свободни наука и изкуство.

След дипломирането си работи в компанията „MicroStrategy“ в Тайсънс Корнър, Вирджиния, а по-късно се премества в Блексбърг, Вирджиния. Заедно с приятеля си от детинство започват да пишат съвместно роман, запленени от тайните на историята.

През 2004 г. е публикуван първият му трилър, в съавторство с Дъстин Томасън, „Криптата на флорентинеца“. Интелектуалният исторически трилър разказва историята на четирима абсолвенти от Принстънския университет, които искат да открият някои от тайните на книгата „Хипнеротомахия Полифили“, написана на няколко езика от римски свещеник през 1499 г. Действието на романа се развива на фона на Принстънския университет и Харвард, и в него има много автобиографични елементи и спомени от времето, когато той е учил там. Книгата става международен бестселър, аплодиран от читатели и критика.

През март 2015 г. е публикуван вторият му исторически трилър „The Fifth Gospel“ (Петото Евангелие), действието на който се развива във Ватикана. Двама монаси се опитват да докажат автентичността на Торинската плащаница, на базата на внимателен прочит на „Диатесарон“, „петото евангелие“, отхвърлено от ранните християнски епископи.

Иън Колдуел живее със семейството си в Виена, Вирджиния.

Произведения

Самостоятелни романи

Източници

Външни препратки