Културата (The Culture series)

По-долу е показана статията за Иън Банкс от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Иън Банкс
IainBanks2009.jpg
Иън Банкс през 2009 г.
Псевдоним Йеин М. Бенкс
Роден 16 февруари 1954 г.(1954-02-16)
Починал 9 юни 2013 г. (на 59 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Шотландия Шотландия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 1984-2013
Жанр научна фантастика, реализъм
Съпруга Адел Хартли
Уебсайт Страница в IMDb
Иън Банкс в Общомедия

Иън Банкс (на английски: Iain Banks) е шотландски писател. В България е издаден като Йеин М. Бенкс.

Биография

Библиография

Серия „Културата“ (The Culture)

  • 1987 – Consider Phlebas
  • 1988 – Играчът на играчите (The Player of Games)
  • 1990 – Use of Weapons
  • 1996 – Excession
  • 1998 – Inversions
  • 2000 – Look to Windward
  • 2008 – Matter
  • 2010 – Surface Detail
  • 2012 – The Hydrogen Sonata

Самостоятелни романи

  • 1984 – Фабрика за буболечки (The Wasp Factory)
  • 1985 – Walking on Glass
  • 1986 – The Bridge
  • 1987 – Espedair Street
  • 1989 – Canal Dreams
  • 1992 – The Crow Road
  • 1993 – Complicity
  • 1993 – Against a Dark Background
  • 1994 – Feersum Endjinn
  • 1995 – Whit
  • 1997 – A Song of Stone
  • 1999 – The Business
  • 2002 – Dead Air
  • 2004 – The Algebraist
  • 2007 – The Steep Approach to Garbadale
  • 2009 – Transition
  • 2012 – Stonemouth
  • 2013 – The Quarry

Сборници

  • 1991 – The State of the Art
  • 2010 – The Spheres

Други

  • 2003 – Raw Spirit

Източници

Външни препратки