Приказки

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Георги Русафов от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Георги Русафов
Роден 27 септември 1912 г.(1912-09-27)

Повлиян от

Георги Русафов е български писател, считан за майстор разказвач на детски приказки.

Роден на 27 септември 1912 г. в Берковица. Завършва средно педагогическо училище. От 1932 до 1938 година учителства в различни села на Врачански окръг.

От 1939 година е в София. По това време се запознава с Ангел Каралийчев. Тяхното приятелство е над тридесет години. Под влияние на личността на Каралийчев и неговото творчество, Георги Русафов се формира като един от майсторите на българската приказка.

От 1945 до 1972 работи като технически редактор в издателствоНародна младеж“. Първата му книга с преразказани народни приказки „Бабината питка“ излиза през 1945 година. Следва редица от народни и авторски приказки: „Чудният пръстен“, „Готованко и воденичарят“, „Голчо от Голтупан“, „Юнакът със златните коси“, „Съкровищата на Рудан“, „Ваклин и неговият верен кон“, „Девойчето и зимните хали“, „Омагьосаната воденица“, „13 вълшебни приказки“.

Книгата му „И те са били деца“ съдържа биографични разкази за Иван Вазов, Ст. Чилингиров, Ангел Каралийчев, Елисавета Багряна, Вадим Лазаркевич.

Литературната критика определя приказките на Георги Русафов като открояващи българското звучене, колорит и езиков стил.[1]

Някои от най-добрите български художници са илюстратори на приказките му: Стоян Анастасов, Любен Зидаров, Борис Димовски.

Външни препратки

Източници

  1. hhttp://children.libruse.bg/bio/details.php?id_bio=102. Посетен на 14.01.2012 г.
  • Константинов, Георги и Божанка Константинова. Български писатели - творци на литература за деца и юноши. Био-библиографски очерци. Т.I. София, 1996. с. 371.