Фин

(автор)

Роман

По-долу е показана статията за Сидни Джордж Хопкинс от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Сидни Джордж Хопкинс
Псевдоним Фин
Роден 26 март 1919 г.
Починал 3 юли 1999 г. (80 г.)
Тоунтън, Англия
Професия писател
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 1974-1990
Жанр автобиография
Съпруга Джил Крауфорд-Бенсън (1970-1999)
Уебсайт therealfynn.co.uk

Сидни Джордж Хопкинс (на английски: Sydney George Hopkins) е английски писател на бестселъри в жанра биографичен роман. Пише под псевдонима Фин (на английски: Fynn).

Биография и творчество

Сидни Джордж Хопкинс е роден на 26 март 1919 г. в Лондон, Англия. Учи в местната езикова гимназия „Купър Къмпани Колидж“, където получава прякора „Черният рицар“. След гимназията работи в петролна компания с намерението да стане агрохимик. В периода 1935-1939 г. общува с малката Ана, която загива в автомобилна катастрофа. Депресиран от смъртта ѝ той претърпява инцидент в Северен Девън (версиите за него са от падане от скала, самолетна катастрофа, удар от врата на влак, и др.). От инцидента получава травма на гръбнака, фобия от падане и хронично безсъние, за което е лекуван в санаториума „Finchden Manor“ в Тентърдън, Кент, при психиатъра д-р Лайуд (случаят му е описан в книгата на лекаря – „Mr Lyward's Answer“).

През 1970 г. се жени за Джил Крауфорд-Бенсън, медицинска сестра в санаториума. След брака двойката се премества в Тонтън, Съмърсет, където той работи като компютърен програмист. Едновременно започва да пише романизираните си спомени от отношенията му с малката Ана.

Първият му роман „Мистър Бог, тук е Ана“ е публикуван приз 1974 г. под псевдонима Фин. Той става бестселър и го вдъхновява да напише още две книги – „Книгата на Ана“ и „Ана и Черния рицар“. Илюстратор на книгите е карикатуриста и писател Уилиам Папас. До смъртта на писателя истинската му самоличност не е оповестена.

Сидни Джордж Хопкинс умира на 3 юли 1999 г. в Тоунтън, Съмърсет. На гроба му има следната епитафия – „Нека това, което може да се намери в славата на Бога да се намери“ и знак представляващ два съединени пръстена.

Произведения

Серия „Ана“ (Anna)

  1. Mister God, this is Anna (1974)
    Мистър Бог, тук е Ана, изд. „Аквариус“ (2010), прев. Ева Йорданова
  2. Anna's Book (1986)
    Книгата на Ана, изд. „Аквариус” (2010), прев. Ева Йорданова
  3. Anna and the Black Knight (1990)
    Ана и Черния рицар, изд. „Аквариус” (2010), прев. Ева Йорданова

Източници

Външни препратки