Романи

Сваляне на всички:

Новели

Сваляне на всички:

Разкази

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Дашиъл Хамет от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Дашиъл Хамет
американски писател
Роден
Починал
10 януари 1961 г. (66 г.)
Националност Флаг на САЩ САЩ
Професия писател

Уебсайт Страница в IMDb
Дашиъл Хамет в Общомедия

Самюъл Дашиъл Хамет (на английски: Samuel Dashiell Hammett) е американски автор на детективски романи и разкази. Някои от най-дълголетните и известни негови герои са Сам Спейд („Малтийският сокол“), Ник и Нора Чарлс („Кльощавият“) и безименният агент от детективско бюро „Континентъл“ („Алена жътва“). В допълнение към неговото голямо влияние върху филмовата индустрия, Хамет е смятан за един от създателите на класическия детективски роман.

Ранни години

Хамет се ражда в Южен Мериленд. Негови родители са Ричард Томас Хамет и Ани Бонд Дашиъл (майка му е от стар мерилендски род, чието име е американизирана версия на френското Да Шел). Израства във Филаделфия и Балтимор. Сам, както е познат преди да започне да пише, напуска училище едва 13-годишен, преминава през разнообразни длъжности и работи за детективска кантора от 1915 до 1921 година, с прекъсване през Първата световна война.

В Монтана на Хамет е отправено предложение за 5 000 долара, за да убие Франк Литъл, радикален водач на организацията на индустриалните работници. Хамет отказва, но въпреки това Литъл е линчуван от маскирани мъже.

През Първата световна Хамет постъпва в американската армия. Там се заразява с испански грип, последван от туберкулоза, и прекарва остатъка от войната по болници в САЩ. Оженва се за медицинската сестра Джозефин Доулан през 1921 г. Имат две дъщери: Мери Джейн, родена през 1921, и Джозефин, родена през 1926. Разделя се с жена си скоро след раждането на второто дете, но продължава да я подкрепя с доходите от писането си.

Пропива се и започва да се занимава с реклама и писане, вдъхновено от работата му в детективската кантора.