По-долу е показана статията за Бернал Диас дел Кастильо от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Бернал Диас дел Кастильо
Bernal Díaz del Castillo.jpg
Роден Берна̀л Дѝас дел Кастѝльо
1492 г.
Починал 1584 г. (92 г.)
Професия конкистадор, писател
Националност Флаг на Испания Испания
Жанр исторически роман, документалистика
Известни творби хрониката “Истинската история за завоюването на Нова Испания“
Подпис Firma Bernal Díaz Del Castillo.PNG
Бернал Диас дел Кастильо в Общомедия

Бернал Диас дел Кастильо (на испански: Bernal Díaz del Castillo) е испански конкистадор и писател, придружавал Ернан Кортес в похода му срещу ацтеките и описал начинанието в хрониката си „Истинската история за завоюването на Нова Испания“ (на испански: Historia verdadera de la conquista de la Nueva España).

Ранен живот

Бернал Диас дел Кастильо е роден около 1496 г. (точната дата е неизвестна) в град Медина дел Кампо, Кралство Кастилия и Леон, Испания в небогато, но знатно семейство. По неговите думи, баща му Франсиско Диас дел Кастильо е бил Рехидор (общински съветник). Макар че родния му град е прочут с университета си, който според була на папа Александър IV е едно от четирите най-важни учебни заведения в света, Бернал не получава добро образование, най-вероятно поради финансови причини.

Отплаване към Нова Испания

През 1514 г., още ненавършил двадесет години, Бернал Диас се включва в експедицията на Педро Ариас де Авила към „новите земи“ и отплава с кораб към Панама с надеждата да натрупа благосъстояние. Престоят му там не се увенчава с успех и след известно време той се прехвърля да търси късмета си в Куба. На острова, Бернал се присъединява към експедициите на Франсиско Ернандес де Кордова и Хуан Диас де Грихалва, които през 1517 и 1518 г. откриват и изследват полуостров Юкатан. След завръщането си от тези два тежки похода на кубинска земя, вече закален от преживяните изпитания, през 1519, той се записва в нова експедиция, този път водена от Ернан Кортес с главен лейтенант Педро де Алварадо.

Завладяване на Мексико

Експедицията на Кортес има за цел нелеката задача да покори Мексико и по-конкретно земите на ацтеките. Похода продължава три години, през които Диас и другарите му преживяват множество трудни моменти. По време на тази кампания, той си води записки за всички битки и събития в които участва. Тези бележки, по-късно събира в книга, която озаглавява “Истинската история за завоюването на Нова Испания“, превърнала се в една от най-забележителните исторически документи на XVI век. В нея са описани над 119 сражения, като кулминацията е разгрома на ацтеките през 1521 г.

Три години по-късно, през 1524 г., Бернал Диас придружава Ернан Кортес в наказателните му действия против обявилия се за независим в земите на днешен Хондурас Кристобал де Олид.

Късен живот и смърт

Бернал Диас дел Кастильо, Истинската история за завоюването на Нова Испания, Мадрид, 1632 г.

Като награда за вярната си служба, през 1522 г. Диес е награден с т.нар. енкомиенда – правото да „…защитава, притежава, и разполага c всички местни жители, намиращи се в земите му“. След продължителен престой в град Мексико, през 1539 г. той пътува до Испания, за да търси правата си, като участник в завладяването на Нова Испания. През 1541 г. се мести и установява в Гватемала, където по-късно, през 1551 г. е назначен за управител на днешния град Антигуа Гватемала. Някъде по това време решава да събере гореспоменатите бележки в книга, за да изобличи, както казва самия Диас лъжите написани от Франсиско Лопес де Гомара. Правдивата история за експедицията на Кортес е завършена през 1568 г., но е издадена и публикувана в разширен и отчасти коригиран вариант едва след смъртта на Диес, чак през 1632 г.

Бернал Диас дел Кастильо умира през 1584 г., в дома си в Гватемала и е погребан в местната катедрала, която сега е разрушена, без да дочака публикуването на своя труд.

Източници

Външни препратки