Криле (Wings)

По-долу е показана статията за Ейприлин Пайк от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ейприлин Пайк
Aprilynne pike 2013.jpg
Ейприлин Пайк, 2013 г.
Родена 1981 г. (37 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2009 -
Жанр фентъзи, любовен роман

Съпруг Кенет Пайк
Деца Дъглас, Елизабет, Джаред, Кари,
Уебсайт http://www.aprilynnepike.com/

Ейприлин Пайк (на английски: Aprilynne Pike) е американска писателка на бестселъри в жанра фентъзи и юношески любовен роман.

Биография и творчество

Ейприлин Джонсън Пайк е родена през 1981 г. в Солт Лейк Сити, Юта, САЩ. Отраства във Феникс, Аризона. От малка иска да пише. Получава стипендия и учи в колежа „Люис-Кларк“ в Люистън, Айдахо, където получава бакалавърска степен по творческо писане през 2001 г. По време на следването си се запознава със съпруга си Кенет Пайк, и докато той служи две години на мисия в мормонската църква си пишат писма.

След дипломирането си се женят и преместват в Прово, Юта, където съпругът ѝ учи философия, а тя работи временни работи като сервитьорка и мениджър в ресторант. След раждането на първото си дете пише първия си ръкопис. Работи като възпитателка и завършва курс за редактори в частния мормонски университет „Бригам Янг“, за да работи като редактор. После се преместват за известно време във Финикс, където ражда второто си дете, след което се връщат в Прово, и тя пише още два ръкописа, но не успява да ги реализира. Тогава се насочва към фентъзи жанра и завършва ръкописа си седмици преди да роди третото си дете.

Първият ѝ роман „Криле“ от едноименната поредица е публикуван през 2009 г. Главната героиня Лоръл малко преди да навърши 16 години разбира, че не е обикновено момиче, a елф, изпратен като бебе в света на хората, за да стане част от него. Тя има мисия да помогне в опазването на вратите към Авалон – царството на елфите, в хилядолетната битка между тролове и елфи. Разкъсвана между любовта си към своя приятел – човек и към красивия елф Тамани, тя трябва да избере своя път в живота. Романът става бестселър и я прави известна.

Произведенията на писателката често са в списъците на бестселърите. Те са преведени на повече от 25 езика по света.

Ейприлин Пайк живее със семейството си във Финикс.

Произведения

Серия „Криле“ (Wings)

 1. Wings (2009)
  Криле, изд. „Пробуук“ София (2011), прев. Савена Златкиче
 2. Spells (2010)
 3. Illusions (2011) – издаден и като „Wild“
 4. Destined (2012)
 5. Arabesque (2016)

Серия „Живот след кражба“ (Life After Theft)

 • One Day More (2013) – предистория
 1. Life After Theft (2012)

Серия „Земен“ (Earthbound)

 1. Earthbound (2013)
 2. Earthquake (2014)
 3. Earthrise (2015)

Серия „Хрониките Шарлот Уестинг“ (Charlotte Westing Chronicles)

 1. Sleep No More (2014)
 2. Sleep of Death (2014)

Серия „Блясък“ (Glitter)

 1. Glitter (2016)
 2. Shatter (2018)

Източници

Външни препратки