Романи

По-долу е показана статията за Антъни Галиано от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Антъни Галиано
Роден 16 септември 1955 г.
Починал 4 юни 2009 г. (53 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2002 – 2009
Жанр криминален роман, трилър
Съпруга Лана Калън

Антъни Галиано (на английски: Anthony Gagliano) е американски писател на произведения в жанра криминален роман.

Биография и творчество

Антъни Дейл Галиано е роден на 16 септември 1955 г. в Ню Йорк, САЩ. Завършва с бакалавърска степен Куинс Колидж на Нюйоркския университет. След дипломирането си работи като таксиметров шофьор, учител, охранител, специалист по охраната в хотел „Сейт Мориц“ в Ню Йорк. През 1984 г. се премества в Южна Флорида и работи като личен треньор и учител по аеробика в Маями Бийч. Завършва през 2002 г. с магистърска степен програмата за творческо писане на Международния университет във Флорида като преподаватели са му Дан Уейкфийлд и Лес Стандифорд. Участва и в програмата по творческо писане на Колумбийския университет.

През 2003 г. е издадена документалната му книга „Preventative Fitness 101“. Първият му разказ е публикуван през 2006 г. в сборника „Miami Noir“.

През 2007 г. е публикуван дебютният му трилър „Ченге на плажа“ от поредицата „Джак вон“. Главен герой е бившият детектив от Нюйоркската полиция Джак Вон, който работи като личен треньор в Маями, но срещата му с бивша приятелка го въвлича в неочаквано опасни събития.

Антъни Галиано умира от инсулт на 4 юни 2009 г. в Маями, Флорида. По това време той довършва втория си трилър „The Emperor's Club“. В негова почит преподавателите му завършват ръкописа и той е публикуван през 2015 г., а получените приходи са дарени от вдовицата му Лана Калън на програмата за творческо писане на Международния университет във Флорида

Произведения

Серия „Джак Вон“ (Jack Vaughn)

  1. Straits of Fortune (2007)
    Ченге на плажа, изд.: ИК „Бард“, София (2009), прев. Анна Христова
  2. The Emperor's Club (2015)

Документалистика

  • Preventative Fitness 101: A Pocket Guide to Health and Longevity (2003)

Източници