Райън Кийли (Ryan Kealey)

По-долу е показана статията за Ендрю Бритън от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ендрю Бритън
Роден 6 януари 1981 г.
Починал 18 март 2008 г. (27 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2003-2008
Жанр трилър
Тема шпионаж
Известни творби поредица „Райън Кийли“
Уебсайт Официален уебсайт

Ендрю Бритън (на английски: Andrew Britton) е американски писател на бестселъри в жанра шпионски трилър.

Биография и творчество

Ендрю Бритън е роден на 6 януари 1981 г. в Питърбъроу, Англия. Има брат и сестра. В ранното си детство живее в Питърбъроу и в Камлог, Арма, Северна Ирландия, родното място на майка му. През 1988 г. семейството емигрира в САЩ. Първоначално живеят в Гранд Рапидс, Мичиган, а после в Ралей, Северна Каролина.

След завършване на гимназията в Ралей през 1999 г. той постъпва в американската армия като боен инженер и служи в продължение на три години в първи инженер батальон във Форт Райли, Канзас, и във втора пехотна дивизия в Корея. След приключване на военната си служба с почести през 2002 г. учи първоначално в Техническия колеж в Ралей, а после в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, където получава диплома по икономика и по психология.

Докато учи в университета започва да пише тайно от семейството си. Първият му трилър „Американецът“ от поредицата „Райън Кийли“ е публикуван през 2006 г. Той веднага става международен бестселър и дава бърз старт на останалите части.

Ендрю Бритън умира внезапно на 27-годишна възраст от недиагностицирано сърдечно заболяване на 18 март 2008 г. в Дърам, Северна Каролина. Оставя многобройни ръкописи, които са довършени за публикуване.

След смъртта му неговия брат изпада в дълбока депресия и след 2 години се самоубива.

Произведения

Серия „Райън Кийли“ (Ryan Kealey)

  1. Американецът, The American (2006) – издаден и като „Heart of Betrayal
  2. The Assassin (2007)
  3. The Invisible (2008)
  4. The Exile (2010)
  5. The Operative (2011)
  6. The Courier (2013)
  7. Threatcon Delta (2014)

Източници

Външни препратки