По-долу е показана статията за Алистър Рейнолдс от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Алистър Рейнолдс
Alastair Reynolds.jpg
Алистър Рейнолдс на „Eastercon“ през 2010 г.
Роден 13 март 1966 г. (52 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Уелс Уелс
Флаг на Великобритания Великобритания
Жанр научна фантастика
Уебсайт http://www.alastairreynolds.com/
Страница в IMDb

Алистър Рейнолдс (на английски: Alastair Reynolds) е уелски писател на научна фантастика. Той пише предимно мрачна твърда научна фантастика и космическа опера. Някои го считат за част от литературното движение Ню уиърд.

Биография и творчество

Рейнолдс е роден в Бари, южен Уелс. Той прекарва ранните си години в Корнуол, връща се в Уелс и след това отива в университета в Ню Касъл, където изучава физика и астрономия. Получава докторска степен в Сейнт Ендрю, Шотландия. През 1991 г. се премества в Холандия, където среща съпругата си Жозет, която е французойка. Там той работи за Европейския център за космически изследвания и технологии, част от Европейската Космическа Агенция, където работи до 2004 г., когато напуска, за да се отдаде изцяло на писателска дейност. През 2008 г. се завръща в Уелс и живее близо до Кардиф.

Библиография

Пространство на откровенията (Revelation Space)

  1. Revelation Space (2000)
    Пространство на откровенията, ИК ИнфоДАР, 2003 г., ISBN 954-761-122-4
  2. Chasm City (2001)
    Казъм Сити, ИК ИнфоДАР, 2004 г., ISBN 954-761-125-9
  3. Redemption Ark (2002)
    Корабът на изкуплението, ИК ИнфоДАР, 2006 г., ISBN 954-761-183-6
    • Diamond Dogs, Turquoise Days (2003) – 2 повести
  4. Absolution Gap (2003)
    Пропастта на опрощението, ИК ИнфоДАР, 2007 г., ISBN 978-954-761-248-8
    • Galactic North (2006) – сборник разкази
  5. The Prefect (2007)

Децата на Посейдон (Poseidon's Children)

  • Blue Remembered Earth (2012)
  • On the Steel Breeze (2013)
  • Poseidon's Wake (2015)

Merlin

  1. Merlin's Gun (2012)
  2. The Iron Tactician (2016)

Други романи

Източници

Външни препратки