Започнахме развитието на нов библиографски проект и активно търсим хора, които да участват в него и да помагат за обогатяването му.

Статии

Мемоари/спомени

Романи

Сваляне на всички:

Повести

Сваляне на всички:

Разкази

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Чингиз Айтматов от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Чингиз Айтматов
киргизки и руски писател
Tschingis Ajtmatow.jpg
Роден
Починал
10 юни 2008 г. (79 г.)
Националност Флаг на СССР СССР
Флаг на Киргизстан Киргизстан
Професия писател
Литература
Известни творби Голгота

Уебсайт Страница в IMDb
Чингиз Айтматов в Общомедия

Чингѝз Тореку̀лович Айтма̀тов е изтъкнат белетрист, който от 1950-те години пише както на руски, така и на киргизки език разкази, повести, романи, сценарии.

На български са превеждани негови произведения като романа „Голгота“ – развихрил огромни литературни полемики, „Клеймото на Касандра“, „Белият параход“, „Джамиля“, „Сбогом, Гюлсаръ!“, „Тополчице моя, с червена забрадка“, „Денят по-дълъг е от век...“ – обявен за бестселър, повестите „Ранни жерави“, „Синеоката вълчица“ и други.

Член на Академията на науките на Киргизката ССР. Няколко мандата е народен депутат във Върховния съвет на СССР от Киргизката ССР.

От 1990 до 1994 г. е посланик на СССР (после на Русия) в Люксембург, след това – на Киргизия в Русия, а в последните години на своя живот на Киргизстан в Бенелюкс.

Лауреат на Държавната премия на СССР. Почетен гражданин е на Бишкек.

Външни препратки