Лого
Моята библиотека, или Читанка

Уважаеми читатели,

Поради изземване на сървъра от ГДБОП, библиотеката беше спряна от 21 юни до 2 юли 2010 г. Форумът, чатът и речникът също не работеха, защото е бил завзет и помощният сървър, на който се намираха.

Искаме да изкажем огромна благодарност на всички, които направиха безплатна реклама на библиотеката. Бяха съставени два списъка — черен за празноглавите „новинари“ и бял за мислещите автори.

Междувременно можехте да се наслаждавате на текущата статична версия, която може да се изтегли и от Пиратския залив.

Новостите около библиотеката можете да следите в Идентика.

С уважение,
екипът на „Моята библиотека“ (chitanka.info)

Отговор на администратора на сървъра на chitanka.info

Първоначалната версия за гръмотевичните бури беше опровергана. Такава наистина е имало, но не тя е причинила изчезването на сайта. Сайтът е временно спрян след извземане на сървърната ни техника от страна на служители на ГДБОП по причина обвинения срещу chitanka.info, хоствани на сървъра ни.

Аз, Лазар Пендов, като администратор и собственик на сървъра смятам отнемането за неправомерно, тъй като авторските права за книгите в този сайт са установени от чл.24 ал.9. Намирам обръщането към Наказателния кодекс на Република България чл.172 и намесата на ГДБОП в случая за неуместни, поради факта, че необходимото по закон съгласие е изпълнено с чл.24 ал.9 от Закона за авторското право и сродните му права (според този закон необходимото по закон съгласие е никакво).

Моля съдебната власт, издала неправомерно заповедта за отнемане на цялостната сървърна техника, да преразгледа случая, основавайки се на законите в Република България, да преустанови незаконосъобразно започнатото дело и да върне извзетата техника, която се ползва и от други сайтове, освен chitanka.info. Това отнемане на сървъра го намирам като опит за дискредитиране на моята личност за това, че защитих правото на една напълно законна и морално обоснована кауза.

Благодаря на всички държавни органи, следващи законите в Република България, за предприетите от тях действия и се надявам техният професионализъм да надвие незаконната защита на засегнатите корпоративни интереси. Молим за извинение за клеветите, хвърлени по адрес на сървъра ни и в частност сайта chitanka.info и работещите по него сътрудници доброволци.

Още от собственика на сървъра →

Нападение срещу форума на Читанка

Представители на организирана и военизирана, тежко въоръжена и тежко неграмотна терористична група, с ясно изразена йерархична структура е нападнала обществена сграда в София и е обсебила помощния сървър, на който се съхранява форумът на безплатна и в съгласие със Закона за авторското право обществено достъпна онлайн библиотека. Отговорността за атентата е поел ръководителят на терористичната група Я.К. Групата е проявила безпрецедентна наглост и е филмирала вандалския акт с цел да заблуди обществеността. Със същата цел е разпространено и многократно тиражирано комюнике до медиите.

Според запознати, терористичната група се ползва с държавни протекции, политически чадър и се финансира от придобити с измама бюджетни средства.

Въпреки протестите на хилядите потребители на библиотеката засега правителството не е взело мерки по случая. Все още очакваме реакцията на главния прокурор на републиката, на министъра на вътрешните работи и на министър-председателя, председателя на парламента и председателите на големите политически партии към този вандалски акт на проява на тероризъм, характерен в днешно време само и единствено за държави като Сомалия.

greenclear

Общество

Как да помогнете