Освен романи Дафни дю Морие издава разкази, пиеси и биографии. Много от нейните романи бестселъри се превръщат в спечелили награди филми, а през 1969 г. самата Дю Морие е удостоена с благородническа титла. Прекарва по-голямата част от живота си в Корнуол, където се разиграват и повечето й сюжети, а след смъртта й през 1989 г. Маргарет Форстър пише в нейна памет: „Няма друг писател, който така победоносно да не се поддава на никакви класификации… Тя отговаря на всички спорни критерии за популярна литература, но освен това задоволява и строгите изисквания на «истинската литература», нещо, което само шепа романисти успяват да постигнат“.

Наследниците на Дафни дю Морие изказват своята признателност на Ан Уилмор за помощта й да бъдат преоткрити някои от разказите в този сборник.

Бележки по текста

С изключение на „Прилепало“ всички разкази в този сборник са написани в самото начало на кариерата на Дафни дю Морие, през периода 1926–1932 година, макар че някои от тях са публикувани едва години по-късно.

„Източен вятър“ излиза за пръв път в американското издание на „Тетрадката на Ребека“ през 1980 г., но може да бъде открит в бележниците на Дю Морие от 1926 г. в архивите на университета в Ексетър. Разказът не е включен в британското издание на „Тетрадката на Ребека“.

„Куклата“ излиза за пръв път в „За съжаление на редактора“, сборник разкази под редакцията на Джордж Джоузеф, издаден от Майкъл Джоузеф през 1937 г. Дю Морие споменава разказа в мемоарите си „Аз като млада“, където твърди, че го е написала през 1928 година.

„А сега в името на Отца“ е първият публикуван разказ на Дафни дю Морие. Той излиза в списание „Байстендър“ през май 1929 г., непосредствено след двайсет и втория й рожден ден. На следващия месец списание „Байстендър“ публикува и разказа „Различен темперамент“.

„А писмата му охладняваха“ излиза за пръв път в Съединените щати в „Хърстс Интърнашънъл Къмбайнд уид Космополитан“ през септември 1931 г.

„Долината на щастието“ е публикуван за пръв път в „Илъстрейтед Лондон Нюс“ през 1932 година.

„Безсилие“, „Пикадили“, „Домашен котак“, „Мейзи“, „Болката отминава“ и „Уикенд“ са от сборника „Ранни разкази“, издаден във Великобритания от издателство „Тод“ през 1955 г. Разказите от този сборник преди това са публикувани по списания и журнали през периода 1927–1930 г.

„Прилепало“ се появява в американското издание на „Преломен момент“, издание на „Дабълдей“ от 1959 г. Разказът не е включен в британското издание.

Издание:

Автор: Дафни дю Морие

Заглавие: Куклата

Преводач: Надежда Розова

Година на превод: 2012

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Enthusiast

Град на издателя: София

Година на издаване: 2012

Тип: сборник разкази

Националност: английска

Печатница: „Мултипринт“ ООД

Излязла от печат: 20.01.2012

Редактор: Гергана Рачева

Художник: Виктор Паунов

Коректор: Александра Худякова

ISBN: 978-954-2958-16-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/7985