Знаменитата трилогия на Ян Гиу е преведена в десетки страни и е продадена в милионни тиражи. Неслучайно е определяна като най-значимото произведение в жанра на историческия роман през XXI век. Това е блестящо повествование, разказващо за събития от XII век, за възвишени идеали, силни чувства и разтърсващи интриги.

По трилогията е заснета най-скъпата кинопродукция, правена в Европа — „Рицарят тамплиер“. За осъществяването й усилията си обединяват кинематографиите на Швеция, Англия, Германия, Дания, Норвегия и Финландия. В продукцията участват популярни актьори като Венсан Перес, легендарната Биби Андерсон (спечелила много световни награди за участието си във филми на Бергман), Стелан Скарсгард и др. Продукцията всъщност се състои от два двучасови филма. В кината у нас се разпространява международната версия, обединяваща двата филма.

 

 

Един рицар в Светите земи.

Една жена в замръзналия Север.

Една война, която ги разделя.

 

 

Арн Магнусон е най-изключителният воин, който се е раждал в Севера. Но любовта му става жертва на интригите около борбата за престола. В резултат на това любимата му Сесилия е затворена за двадесет години в манастир, където е подложена на жестоки мъчения и наказания от демоничната игуменка майка Рикиса. За същия срок Арн е изпратен като рицар тамплиер в Светите земи, където се води продължителна война между християни и мюсюлмани. И двамата трябва да се борят, за да оцелеят. Това, което ги крепи, е вярата, че един ден отново ще бъдат заедно.

В Светите земи Арн разбира, че сарацините не са толкова брутални и нецивилизовани, както ги представя християнската пропаганда. Напротив. След като спасява от разбойници лидера на сарацините Саладин, Арн с усърдие се учи от него на любов и война, макар и да принадлежи към противниковия лагер…

Съдържание

Рицарят тамплиер: Рицар на Храма 5,5

Tempelriddaren,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi

За автора

Репутацията на писател от световна величина Ян Гиу си спечелва с трилогията си „Рицарят тамплиер“ и поредицата си шпионски трилъри с главен герой Карл Хамилтън. След Астрид Линдгрен той е най-известният и тиражиран шведски писател в света, като в момента той продава повече книги от авторката на „Пипи Дългото чорапче“ и „Карлсон, който живее на покрива“.

Роден е на 17.01.1944 г. в градче край Стокхолм. Баща му е французин и работи в посолството в Швеция. Майка му е от норвежки произход. Дядо му дълго време е бил френски посланик в Хелзинки, Финландия.

Има трудно детство, изключван е често от училище заради физически тормоз над съучениците си. А самият той е бил малтретиран от садистичния си баща. Всичко това писателят разказва в автобиографичния си роман „Зло“, екранизиран през 2004 г. и отрупан с награди, в това число и с номинация „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм.

Започва кариерата си на писател успоредно с тази на разследващ журналист, работи за няколко вестника и списания, както и за телевизията. От 1971 г. до днес е написал близо 40 романа, преведени на повече от 20 езика. Само в Швеция тиражите на трилогията му надхвърлят 6 млн. екземпляра. Първият роман излиза през 1998 г., а последният — през 2000 г. Девет години по-късно трилогията на Ян Гиу е явление от световна величина.

Ян Гиу е бил член на тайна разузнавателна организация през 1973 г. Във връзка с това е осъден за шпионаж и лежи десет месеца в затвора. Освен като писател, днес той е известен политически журналист и независим коментатор на текущи събития, особено на конфликтите в Близкия Изток и разни вътрешни проблеми. Той критикува начина, по който Съединените щати водят война срещу тероризма, израелската политика по отношение на палестинците и шведската служба за сигурност. Автор е и на поредица исторически документални филми за тамплиерите.


Информация

Издание:

Автор: Ян Гиу

Заглавие: Рицар на Храма

Преводач: Гергана Панкова; Зорница Савчева; Калина Текелиева; Любомир Цветков; Марина Четалязова

Година на превод: 2009

Издание: първо

Издател: ИК „Персей“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: роман

Националност: Швеция

Художник: кадри от филма „Рицарят тамплиер“ разпространяван от „Тандем филм“

ISBN: 978-954-9420-71-5

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1989

История

  1. — Добавяне

Библиоман