Корица

От появата на киното в началото на XX в. филмите привличат вниманието на огромни маси от обществото и се превръщат в основно средство за развлечение. Дори когато светът е обхванат от пожара на Втората световна война, в голям брой страни, в това число и в Япония, продължават да се създават филми, които безспорно оказват огромно влияние върху общественото съзнание. Най-известният японски кинорежисьор по това време е Акира Куросава.

Той обаче е известен като режисьор не само в родината си, но и на запад, а името му днес се превръща в нарицателно за един истински „модерен“ творец, чиито филми заемат достойно място сред класиката в киното.

Куросава успява да съчетае характерните традиции на следвоенното японско кино с модерните западни тенденции. Своя дебют като режисьор той прави по време на Втората световна война с филма „Санширо Сугата“ (Гений на джудото). По-късно в своите филми прилага методите на реализма и новите техники, които заимства от американското кино. Неговият шедьовър „Рашомон“ печели наградата „Златен лъв“ на филмовия фестивал във Венеция, което донася световна слава на създателя му.

„Гениалният човек никога не престава да мечтае.“

* * *

Издание:

100 личности — хората променили света. Акира Куросава

Издателство „Де Агостини Хелас“, Гърция

Специална адаптация за български език: Giga George

Редактор и коректор: Ралица Панайотова

Вносител: Атика Медия, България