„Новите приключения на далматинците“ е продължение на романа „101 далматинци“.

Една сутрин Понго и Мисис откриват, че всички живи същества в Англия са изпаднали в мистериозен сън. Будни са само кучетата, с които се случват необясними неща: предават мислите си от разстояние, отварят врати с поглед, дори летят. Някаква тайнствена сила иска да промени живота на Земята. Понго решава да разбере причината за тези мистериозни събития…

 

 

Доуди Смит е родена през 1896 г. в Англия. Учи актьорско майсторство в Лондон. Става известна като автор на пиеси и романи за живота на висшето общество. През 1956 г. публикува първата си книга за деца — „101 далматинци“. Историята за симпатичните кучета става популярна в целия свят и Доуди Смит написва още един роман със същите герои — „Новите приключения на далматинците“ (1967). Тази книга се издава за първи път на български език.

3 Новите приключения на далматинците
The Starlight Barking,

За книгата и автора

Доуди Смит е написала шест романа и единадесет пиеси за възрастни и три книги за деца. И в трите насоки постига голям успех, но световната си слава дължи най-вече на романа „Сто и един далматинци“. Той е публикуван през 1956 г., когато авторката е вече шестдесетгодишна.

Доуди Смит е родена в Англия през 1896 година. Прекарва забавно детство в Манчестър, в голяма фамилия с много чичовци и лели.

Учи в родния си град и Лондон, където изкарва една година в Кралската академия за актьорско майсторство (1914 — 1915). Става актриса за второстепенни роли и след няколко години се отказва от театралната кариера. През 1922 г. постъпва на работа в магазин за мебели, където написва първата си пиеса „Есенен минзухар“ (1931). Успехът й е сензационен. Следва нов успех с пиесата „Милият октопод“ (1938). Доуди Смит се превръща в най-известната жена драматург на своето поколение.

След началото на Втората световна война Доуди Смит се преселва в Калифорния със симпатичния си и всеотдаен съпруг. Намира си доходна работа в киното. В САЩ публикува роман, посветен на „висшето общество“ — „Превземам замъка“ (1948), който става бестселър.

След като се завръща в Англия, Доуди Смит написва първия роман за деца. За главни герои избира кучета от любимата си порода. Книгата „Сто и един далматинци“ (1956) намира читатели в целия свят.

Изключителният рисуван филм на Уолт Дисни (1961) превръща далматинците в истински кинозвезди.

През 1967 г. Доуди Смит публикува продължение на детския си роман — „Новите приключения на далматинците“. В него героите отново са познатите ни кучета, които този път попадат в една наистина фантастична ситуация.

Успехът на симпатичните петнисти кученца не намалява с времето. През 1996 г. филмовата компания „Дисни“ направи отново, този път игрален филм, по книгата на Доуди Смит.

Романът „Новите приключения на далматинците“ излиза за първи път на български език.

Издание:

Доуди Смит. Новите приключения на далматинците

ИК „Пан ’96“