Велик реалистичен роман от големия класик на турската литература.

Азис Несин

Романът „Листопад“ е писан през трийсетте години на двайсети век. Това са първите години на младата турска република, когато се установяват новите порядки в светския живот, докато старите все още не са отживели.

Това е книга, която разказва за есента на живота, за семейните грижи на един порядъчен, отговорен и чувствителен високообразован чиновник.

Али Ръза поразява със своята сила и скромност. Семейството като висша ценност, страхът за децата и смисълът на избора в жизнения път на всеки един са нишките, увлекателно сплетени в тази история.

Решат Нури разказва уж обикновено, а създава силно запомнящи се и въздействащи персонажи. Поучителен, без да е назидателен, вълнуващ, без излишна сантименталност и удивително реалистичен.

 

Вечната тема „бащи и деца“ тук е представена по драматичен и трогващ начин. Авторът е истински майстор на детайла.

Book Review

Решат Нури Гюнтекин (1889–1956)

Известният турски романист и драматург е роден в Юскюдар, Истанбул. Завършва литература и години наред работи като учител и инспектор. Избиран е за народен представител, бил е културен аташе в Париж. Превеждал е художествена литература от френски на турски език. Автор е на над сто разказа, деветнайсет романа, много статии, пиеси и фейлетони.

Съдържание

Листопад 4,6

Yaprak Dökümü,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Решат Нури Гюнтекин. Листопад

Художествено оформление: Огнян Илиев

Редактор: Гергана Рачева

ISBN 978–954–783–113–1

София, 2010

История

  1. — Добавяне

Библиоман